Reisverslag Euro Camp Jeep 2008Geschreven door: Ruud van Huët

Nadat in maart jl. via Jeep dealer Tenback Auto’s Doetinchem de reservering werd verkregen van Loes Schut van Chrysler Nederland B.V. werd Euro Camp Jeep 2008 op onze agenda gezet. Dit jaar werd het Camp gehouden in en rond het dorp Göhren-Lebbin gelegen aan de Fleesensee in Mecklenburg Vorpommern, Noord Duitsland.
Gelukkig waren we deze keer in de gelegenheid Euro Camp Jeep te bezoeken met het gehele gezin en zo vertrok de karavaan vrijdagmorgen 4 juli rond 10.30 uur vanuit Giesbeek. Maria in de Camper met Mirle als bijrijder en Kenneth met mij als bijrijder in de “Still a Rebel”.

Door een eindeloze reeks van files rond en om Bremen en Hamburg bereikten we eerst rond 20.30 uur de Camping Wald und Seeblick in Sizlow, waar we gedurende het evenement zouden gaan verblijven.

www.wald-und-seeblick-camp.de

Wel hebben we mogen meemaken dat de shit in Duitsland op de Autobanen gelukkig nog groter dan die bij ons.
Wat ze daar verzinnen om rijbanen af te zetten en om het verkeer op één zijstrook achter elkaar te prutsen, dat wil je gewoon niet weten. Waard om te vermelden waren een hoopje zand en een paar rioolbuizen, beide belangrijk genoeg om vervolgens 4 en 7 km rechterrijbaan af te zetten. Voorbeeldig, kunnen wij nog wat van leren.

Zaterdag 5 juli 2008
Na een heerlijke en rustige nacht op de camping werden we wakker onder een strak blauwe hemel en werd besloten deze dag zeer relaxed te beginnen.
In de loop van de dag kregen wij daar versterking van Willem en Netty Spekman, leden van JCN die met hun blauwe KJ via Rüttchen Breda hadden ingeschreven en die ook besloten hadden vanaf de camping het evenement bij te wonen.
Rond 15.00 uur maakte Willem van Holten, JCN Lid van het eerste uur, zijn opwachting in zijn nieuwe en verschrikkelijk ordinair gepimte JK.
Maar ja, dat is Willem….
Voordat we de overige Nederlanders die avond zouden treffen, brachten we een bezoek aan de Golf- en Countryclub aan de Fleesensee, een prachtig complex met o.a. twee 18 holes en twee 9-holes banen. Dat de keuken voor iedereen een voortreffelijke schotel wist te serveren, zal je dan ook niet verbazen.


Van hieruit vertrokken we naar het Chrysler Holland House waar we de overige Nederlandse deelnemers ontmoetten, nadat wij door Loes van harte welkom waren geheten. Ieder ontving tevens van haar een tweetal oranje poloshirts voorzien van het Jeep Camp logo en de slogan voor dit jaar:

You ain’t much, if you don’t Jeep Dutch

Het Chrysler Holland House had gezorgd voor een hapje en een drankje, mede waardoor de persoonlijke begroeting van de overige JCN-leden en de kennismaking met de overige deelnemers in een zeer ontspannen sfeer kon verlopen.
Naast de eerdergenoemde Willem en Netty Spekman, Willem van Holten en zijn dochter Lieneke, konden we o.a. de handjes schudden van Quido Tenback, Arnoud Tichelovend, Sjoukje Goeree en hun respectievelijke partners.
Daarnaast konden we de vertegenwoordigers begroeten van onder andere de Jeep Dealers, Auto Dekker, Carplan, Selles en Stemerdink.
Op de locatie presenteerden zich tevens de 1e hulpdiensten met hun materieel, waarmee ons duidelijk werd gemaakt dat in geval van calamiteiten wij in goede handen zouden zijn.
Vooral de veelzijdigheid, omvang en kwaliteit van het materieel maakte een zeer professionele maar ook een wat overdreven indruk.

Rond 22.30 uur verlieten we de receptie en zochten we de camping weer op.


Zondag 6 juli 2008
Inschrijving
Ovaal: 414Voor ons vertrek hadden we via Chrysler Nederland al het programma en ons aanmeldingsnummer mogen ontvangen en daarom konden wij ons zondagmorgen als deelnemer 414 van de 1e groep uit de “Gele Sectie” melden bij het inschrijfbureau, waar onze Jeep werd beplakt met de gele voorruitsticker en 2 grote evenement stickers, beide voorzien van ons nummertje.
Alle deelnemers ontvingen bij de inschrijving een grote schoudertas met T-shirts en een aantal goodies, volgens goed gebruik alle voorzien van Jeep en/ of Jeep Camp opdruk.
Nadat wij die in ontvangst hadden genomen, maakten wij een kleine verkenningtocht door Jeep® Village, waarbij wij een eerste indruk verkregen van de indeling en opzet van het Camp.

In Jeep Village stonden o.a. twee restauratie tenten, waarin van zondagmiddag tot en met dinsdagavond de deelnemers op uitstekende wijze zouden worden onthaald op eveneens uitstekend verzorgde buffetten, het podium en een tweetal barretjes waar o.a. een lekker koel watertje kon worden besteld.
Na de lunch verzamelden alle deelnemers zich, voor de aanvang van het programma op het parkeerterrein, waar overigens conform traditie voor iedere Jeep een eigen plekje was gereserveerd.

Jeep Academy
Deze middag zouden Kenneth en Mirle samen de Jeep bemensen, terwijl Maria, Fitz en ik ons zouden vermaken middels een inkoopactie in de Jeep Store.
Conform het programma werd deze middag voor de 1e groep van de gele sectie gestart met Jeep Academy.
Dit programmaonderdeel bestond uit het nemen van kunstmatige hindernissen, zoals de wip en de brug. Deze proeven dienden te worden afgelegd met, door de organisatie ter beschikking gestelde JK’s (dieseltjes) terwijl een instructeur de verrichtingen begeleidde.
Vooral voor Mirle was dit een geweldige ervaring, maar uiteindelijk wist ook zij alle proeven met goed gevolg af te leggen.

Jeep Map
Hierna werd gestart met het programmaonderdeel Jeep Map.  Hierbij werd aan de voorbumper een knipkaart vastgebonden en ontving de bijrijder een landkaart waarop posities waren ingetekend, die opgezocht dienden te worden.
De posities in het veld werden aangegeven met een paal en een gekleurd vlaggetje. Aan de paal hing tevens een kniptang met een uniek knipprofiel.
Als je de positie had gevonden, diende je de jeep zo dicht mogelijk bij het paaltje te manoeuvreren en je kaart te voorzien van een knipgat.
Om alle 25 posities op te zoeken en je kaart bij te werken, kreeg je 15 minuten de tijd zodat je kunt voorstellen dat hierbij alle pk’s werden ingezet.

Jeep Dragon
De middag werd afgesloten met het programmaonderdeel Jeep Dragon. Hierbij werden de deelnemers in groepen ingedeeld en tegen elkaar opgezet in een race met origineel Oost-Duitse drakenboten. De vaste bemanning per boot bestond uit een volstrekt onpartijdige stuurman en dito trommellaar.
Deze laatste had een tweeledige taak, enerzijds probeerde hij met ritme de deelnemers enigszins gelijktijdig de peddel in het water te laten steken en anderzijds probeerde hij door het ritme op te voeren, de boot als eerste te laten finishen.
Het rode team met Mirle aan boord wist 2 van de 3 manches op het blauwe team, waar Kenneth deel van uit maakte, te winnen, dus alles bij elkaar werd de dag door Mirle lekker positief afgesloten.

Rond 19.00 uur troffen we elkaar weer op het terras waar onder het genot van een lekker kopje koffie de ervaringen van die dag werden uitgewisseld en de aankopen uit de Jeep® Store werden geshowd.
Uiteraard volgde om 20.00 uur weer het buffet, waarbij nagenoeg alle Hollandse deelnemers de oranje polo dress-code hadden opgevolgd.
We wisten daardoor in ieder geval wie je vrienden waren.


Maandag 7 juli 2008
Jeep Raid
Na het ontbijt, reden Kenneth, Fitz en ik al vroeg naar het parkeerterrein voor de groepsfoto, welke door Willem van Holten op onnavolgbare wijze werd gedirigeerd.
Hierna werden de roadboeken uitgedeeld en werd het startsein gegeven voor de Jeep Raid.
Deze grotendeels off-road tour van meer dan 4 uur voerde ons door de bossen en velden van Mecklenburg Vorpommern.
Tijdens deze tour maakten we geen gebruik van onze 4wheelgear, maar we kregen wel een goed beeld van de omgeving, waarin naast nieuwe ontwikkelingen de sporen van het Oost-Duitse regime nog overduidelijk aanwezig waren. Wegens het ontbreken van echte obstakels werd door de deelnemers een behoorlijk tempo aangehouden en we waren dan ook ruimschoots op tijd terug voor de lunch.

Jeep Challenge
De Jeep Challenge werd door ons overgeslagen en we brachten het begin van de middag door op het terras en het bezichtigen van de JK’s die op het gazon waren uitgestald.
De 2 militaire uitvoeringen op bladveren (8 blaadjes) met een laadvermogen in de achterbak van 1.250 kg hadden onze belangstelling.
De JK Unlimited van Extrem Events uitgerust met een longarm suspension, dubbele 9.5i Warn lieren en 40 inch MT bandjes mochten er ook wezen.

Matthias Jeschke www.extremevents.info/cms zal in 2009 met een aantal JK’s in deze uitvoering een wereldtour maken, waarbij zij plannen met deze Jeeps de Beringzee via het ijs over te steken. In het najaar zullen zij in Europa een pers en promotie tour maken, waarbij begin november Nederland zal worden aangedaan en Jeep Club Nederland zeer zeker akte de presence zal geven.
Hierover zal nog nadere informatie worden verstrekt.Jeep Horse
Door Mirle, Lieneke en Rowinda werd een geheel eigen invulling gegeven aan het programmaonderdeel Jeep Horse.
De dames wisten de eigenaresse van een naburige manege te strikken voor een privé tour van ruim twee uur door de bossen en langs de meren waarbij zij o.a. een unieke kolonie kraanvogels hebben kunnen spotten en veel informatie verkregen over de ontwikkelingen betreffende het natuurbeheer gedurende de laatste 10 jaren.

Jeep Round Table
Hierna vertrokken we gezamenlijk naar Jeep Round Table waar techneuten ons op de hoogte brachten over de laatste ontwikkelingen rond Jeep en de Jeep Renegade.
Hoewel de technische data zeer innoverend waren en misschien nog zijn,  www.autoweek.nl/nieuws.php?id=8045 bleek bij een rondvraag onder de aanwezigen dat het model niet op veel sympathie kon rekenen en vielen er kreten als Kirmit Mobiel en Groene Smart.
Zelfs Fitz wist zijn ongenoegen op het tapijt achter te laten, maar dat werd snel gewist.
Na afloop van de Round Table werden we voor onze aandacht beloond met een flitsende Orbitor Warning Light en vertrokken we weer richting centrum Jeep Village waar we rond acht uur aan konden schuiven voor het dinerbuffet.
Hoewel de weergoden ons niet langer welgezind waren en de regen in bakken naar beneden kwam, werd er die avond druk nagetafeld en wist de band de beentjes toch nog enigszins van de vloer te krijgen.


Dinsdag 8 juli 2008
Jeep Trek

Deze ochtend vertrok Kenneth alleen naar de Parkeerweide waar de start werd gegeven voor Jeep Trek. Een speurtocht naar posities in de omgeving welke op een overzichtskaart en een detailkaart waren ingetekend. Eenmaal de positie in het veld gevonden, diende door hem een datastick op de locatie te worden ingeplugd, waarbij tijd en locatie werden vastgelegd op de stick.
Na afloop van de maximale tijdsduur van 3 uur werden de gegevens uitgeprint, waarbij bleek dat Kenneth slechts 16 posities van de 19 had kunnen scoren, ondanks het feit dat door hem, volgens getuigen die volstrekt anoniem wensen te blijven, de snelheidlimieten volledig werden genegeerd en er na deze ochtend een redelijk aantal nieuwe veldwegen op de kaarten konden worden bijgetekend.

Jeep Quad
Ook hier kan ik alleen Kenneth als deelnemer vermelden en wel bij de gevorderden, dus kreeg hij een snelle quad met 350 cc toegewezen. Hoewel wij er niet bij zijn geweest en er geen foto’s beschikbaar zijn, blijft dit een programmaonderdeel dat hij in ieder geval tot een van zijn favorieten blijft rekenen.

Jeep Photo
Door professionals werden tijdens dit onderdeel opnames gemaakt van Kenneth, bij de nieuwe Cherokee 2008, die voor dit doel dynamisch onder het bord Euro Camp Jeep was opgesteld.
Helaas heeft hij na afloop vergeten zijn foto af te halen, maar we gaan ervan uit dat we die via Chrysler Nederland nog boven water gaat komen.

Jeep Boot
Aan dit programmaonderdeel werd door geen enkel lid van onze ploeg deelgenomen, waarschijnlijk omdat de weersomstandigheden daartoe niet echt uitnodigend waren en we ook eigenlijk wel genoeg actie hadden gehad.
Dat deed echter niets af aan de sfeer binnen ons team en die avond werden, de nationale deelnemersteams die zich op het podium in hun evenement outfit presenteerden, uitbundig toegejuicht. Dit jaar wist het Zwitserse team terecht de 1e plaats te veroveren.

Eerste CO2 neutrale  Euro Camp Jeep
Om Euro Camp Jeep 2008 co2 neutraal te laten verlopen heeft International Sales, Marketing and Business Development, Chrysler LLC een financiële bijdrage geleverd aan Waldaktie, een vooraanstaand ecologisch programma in de regio Mecklenburg Vorpommern.
Waldaktie is een organisatie, www.waldaktie.de die bomen plant gefinancierd uit donaties vooral van particulieren, die hiermee een bijdrage kunnen leveren om hun vakantie CO2 neutraal te laten verlopen.
Chrysler LLC draagt ter compensatie van Euro Camp Jeep financieel bij zodanig dat er 660 bomen geplant en onderhouden kunnen worden, een voor iedere ingeschreven jeep.
Daarnaast sponsort Chrysler LLC een extra boom voor iedere deelnemer die zelf ook een boom sponsort. 2 dus voor de prijs van 1.

Een mooi initiatief waardoor voor het evenement in de regio een breed draagvlak werd verkregen.


Woensdag 9 juli 2008
De wekker liep om 07.00 uur af, doch we hadden de avond hiervoor al afgesproken dat we deze dag niet naar huis zouden vertrekken, maar dat Kenneth lekker zou gaan uitslapen en dat Maria en ik, Mirle in Berlijn op de trein naar Maastricht zouden zetten. Mirle had de volgende dag, donderdag 10 juli, daar een herexamen, dat ze overigens heeft gehaald.
De treinverbinding was goed en Maria en ik konden deze actie mooi combineren met een kleine trip door het centrum van Berlijn. Zo besloten, zo gedaan.
140 km verder stonden we in de nieuwe Hauptbahnhof Berlin en ik ben niet gauw onder de indruk van een gebouw, maar dit is werkelijk grandioos en precies zoals een station moet zijn, ruimtelijk en overzichtelijk, functioneel en een geweldige architectuur.

Om een kleine indruk te krijgen van de stad besloten we vervolgens een 1,5 uur durende boottour te maken over de Spree en als 100% toerist kregen we daarbij alle relevante informatie van linker- en rechteroever, van voor en achter de Muur middels de omroepinstallatie toegefluisterd. Onze bezoek werd afgesloten met biertje, Pommes en Bratwurst in een originele Biergarten.


Donderdag 10 juli 2008
Na ontbijt rond 08.00 uur, vertrokken we rond 10.00 uur op de snelle route naar Holland, waar wij zonder noemenswaardige files en tot grote vreugde van Maria zonder problemen 8 uurtjes later aan zouden komen.

Zoals altijd Home Sweet Home.
Uiteraard napraten over een prima evenement, over de nieuwe en oude gezichten die we hebben gezien en over de ervaringen die wij, Maria, Mirle, Kenneth en ik, gezamenlijk en afzonderlijk hadden opgedaan en een mogelijk volgende Euro Camp Jeep 2009 in de Toscane Italië.

Met dank aan; Maria, Mirle, Kenneth en Fitz, Ruud.


De rest van de Foto's