Reisverslagen van Leden (1) deel 2
'n Terugblik op de 1e Dutch Jeep®Camp van Ruud van Huët


Na alle voorbereidingen, konden wij als organisatie beginnen met de feitelijke inrichting van de terreinen en het kampeerveld.  

Donderdag 9 september 2004
Een groot deel van de organisatiemedewerkers had enige dagen vrijaf genomen. Zij verschenen donderdag, nadat zij ‘s morgens vrouw of man en kinderen voor vier dagen vaarwel hadden gekust, om 10.00 uur op een leeg kampeerveld.
Afgezien van een grote brandvlek was daar niets te zien 

AppleMark?
Het scenario werd uit de tas getrokken en binnen korte tijd waren Frank en Charles, onze onvolprezen scouts, op weg voor de inrichting van het off-road terrein in Spijk/Tolkamer.AppleMark?


Hendrik verantwoordelijk voor de inrichting van het off-road terrein Rhederlaag dook al snel met drie teams en voorzien van zwaar materieel het terrein in, waarbij zij spandoeken, kilometers Jeep®Club lint en honderden palen met zich mee sleepten. 

Tegelijkertijd maakte Jos een aanvang met de inrichting van een professionele afspuitinrichting, voorzien van pompen en de noodzakelijke olieafscheiders, compleet ISO gecertificeerd, compleet overeenkomstig de door 4WD Nederland B.V. verstrekte specificaties.

Ronald, voorzien van plattegrond, de nodige palen en eveneens honderden meters lint, nam de inrichting van het kampeerveld voor zijn rekening. 

Inmiddels arriveren de sponsoren met hun trucks en outfit, de tenten, de bar met voorraden en de eerste deelnemers.  

Veel te snel werd het avond en er was nog verschrikkelijk veel te doen.Ondertussen worden op het inschrijfbureau door Maria de laatste aanmeldingen nog verwerkt en begint het printen van o.a. deelnemerslijsten, verklaringen, bordjes en overzichten, kortom die nacht wordt er door een aantal mensen niet veel geslapen.     

Vrijdag 10 september 2004  

Het kampeerveld ontwaakt en na de eerste senseo’s worden al gauw de werkzaamheden van de vorige dag voortgezet.   

Hoewel er nog steeds dreigende voorspellingen worden afgegeven door de Bilt, zijn wij, als echte jeepers er inmiddels van overtuigd geraakt, dat het een droog en zonnig weekend op Rhederlaag gaat worden. 

De voortekenen ter plekke waren onmiskenbaar, prachtig avondrood, ochtenddauw en hier en daar en zacht wiegende caravan. 

De Jeep®Tent wordt ingericht en het inschrijfbureau geïnstalleerd.
Dat zowel Nathan als Frank zeer geroutineerd kratjes konden tillen, verbaast mij eigenlijk helemaal niet.

Alle medewerkers zijn inmiddels door Hendrik en Textielgroothandel Engelvaart herkenbaar gemaakt door knalgele T-shirts en echte “Bijenvelletjes” in dit geval voor alle zekerheidAppleMark? voorzien van de opdruk “Staff”, jawel met twee effjes. 

De werkzaamheden op het Terrein Rhederlaag vlotten slechts langzaam, het terrein was op sommige plaatsen zeer dicht begroeid en vaak moest de kettingzaag voor enige ruimte zorgen. 

Dat zo’n zaag zeer verstorend kan werken, merk je vanzelf als je daarmee een wespennest gaat halveren. Gelukkig is Hendrik zo sterk en groot als een “Black Bear”, maar meer dan dertig wespensteken waren hem zelfs even iets te veel.  


Ondertussen arriveerden de eerste deelnemers, die zich op het kampeerveld ruimschoots en lekker breed konden installeren.
 
Daarna op het geAppleMark?mak naar de het inschrijvingsbureau voor de administratieve incheck, waarbij de financiën en de vrijwaring werden getackeld door Maria, Clarie en Doortje met een vriendelijke en warme glimlach, zoals Karin hier zelf heeft ervaren.  
Vervolgens ontving iedere deelnemer het Dutch Jeep®Camp pakket met o.a. de unieke metalen ralleyplaat, de deelnamesticker, de T-shirts, de club badge en de nodige sponsor informatie.  


Uiteindelijk werden +/- 400 personen en 124 jeeps ingeschreven en wel met de volgende modellen:
 
Grand Cherokee
Cherokee
Wrangler
CJ-10
CJ-8
CJ-7
CJ-6
CJ-5
CJ-sixpack
Look-alike
12
24
57
2
2
15
1
9
1
1
De deelnemers kwamen natuurlijk grotendeels uit Nederland, maar er melde zich ook een Noor aan, drie Duitsers en een Belg.

Na de inschrijving volgde de Technische Controle. Waarbij de voertuigen werden geclassificeerd voor de proeven;AppleMark?
BLAUW voor de standaard jeep, 
ROOD voor de jeeps met specifieke terreinuitrusting en 
ZWART als deze jeeps ook nog waren voorzien van een gemonteerde en werkende lier.AppleMark?Vervolgens werd de bar getest in de Jeep®Tent waarbij een aantal deelnemers wel zeer grondig te werk gingen en met name Eric opviel door zijn zeer serieuze en minutieuze uitvoering van zijn inspectieronde. 


Zaterdag 11 september 2004

Jawel, om 10 uur werd gestart in twee rijen, voor zowel de Jeep®Trial als de AppleMark?Jeep®Tour. Er was enige onduidelijkheid over de startprocedure en de opstelling. Natuurlijk waren er de nodige vragen; “ In welke rij moet ik nu” en “moet dat nu” en ook “waarom geen 3 rijen”. Ja, dat moet en in twee rijen, dat vonden wij als organisatie leuk en dan wisten wij vervolgens ook waar wij jou konden vinden.    AppleMark?


De Jeep®Tour van de 1e Dutch Jeep®Camp met als thema “de Baksteen” werd gereden over de dijken van de Liemers en het Gelders Eiland, langs en door de uiterwaarden tot aan het trialterrein in Tolkamer/Spijk. 

Na het speelkwartier in zand en grind kon de tocht via de Eltense Berg worden vervolgd naar het heuvelachtige Montferland.AppleMark?

Langs de maïsvelden en via zandwegen werd het prachtige Doetinchemse achterland bereikt en als je daar rijdt krijg je een echt buitenlands gevoel en vraag je je af “Ben ik nog steeds in Nederland?”

Jazeker, en zo origineel als mogelijk! 

De tocht voerde door de bossen tot aan Vorden en boog dan weer af richting de IJssel, om via het centrum van Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland uiteindelijk weer in Lathum te geraken. 

Een tocht van ruim 150 kilometer liep daar ten einde, een tocht waarbij zeventien steenfabrieken werden gepasseerd, variërend van de puinhoop met daarop een oude vervallen schoorsteen tot de meest moderne steenfabriek met een jaarproductie van meer dan 50 miljoen stenen. 

De Jeep®Trial werd verreden op het terrein Rhederlaag Noord in beheer bij het RGV ofwel de Recreatie Gemeenschap Veluwe of een van haar vele dochterondernemingen. De deelnemersgroepen aan de Jeep®Trial tijdens de 1e Dutch Jeep®Camp waren vernoemd naar steen- en grondsoorten in overeenstemming met het thema “Baksteen”. 

De deelnemers vertrokken dan ook met hun groepsleider als team “Graniet” of als “Klei” naar het outdoor-terrein, waarbij het gaandeweg ook voor de meest vrije jongens duidelijk werd dat groepsleiders er niet alleen zijn voor de koffie.

Het terrein ligt midden in het stroomgebied van de IJssel en de wilgenbossen die daar een onderdeel van vormen waren redelijk verwilderd, terwijl links en rechts door het water ook nog enige “onevenheden” waren gevormd.  

Als gevolg daarvan was voor de standaard jeeps slechts een beperkt aantal trials voorhanden, doch al spoedig bleek dat jeeps dezelfde eigenschap hebben als kameleons, ZE KUNNEN VAN KLEUR VERANDEREN!!!  AppleMark?

Blauw werd Rood en Rood dacht dat ze Zwart konden worden. 

Hoe dan ook, iedereen liep op dit terrein tot groot vermaak van de deelnemers en tot tevredenheid van de organisatie tegen zijn eigen grenzen aan. AppleMark?

Uiteindelijk viel gelukkig de schade mee en kon iedereen naar een uitputtende dag terugkeren naar de Jeep®Tent, waar Hans en Herman Witjes een werkelijk grandioze barbecue presenteerden, waar iedereen gerust voor een tweede of zelfs een derde keer langs mochten gaan. 

Clarie keek daarbij of je bij de eerste keer al afgestempeld was, met stempel kon je namelijk gerust dooreten, hoewel een aantal zeer hongerige deelnemers waarschijnlijk te moe waren om vaker te lopen, wat bij enkelen resulteerde in een wedstrijd wie het meeste eten op een bordje gestapeld kreeg.  AppleMark?

De troubadours probeerden boven het eet- en feestgedruis uit te komen en dat lukte alleen dan wanneer iedereen met het eten de handen vol, vertrokken was voor de AppleMark?nachtelijke Concours d’Elegance.   
Hierbij werden door alle aanwezigen uiteindelijk de mooiste drie jeeps verkozen: AppleMark?
de 1e prijs ging naar Otto Boot ofwel Ogdak, lidnummer 219 met zijn 1994 ZJ. Een lampenset viel hem in de handen, waarna hij uitbundig zijn liefde voor Hendrik durfde te tonen..   De 2e prijs ging naar Jelle Bakker met nummer 011, volgens mij niet voor zijn jeep maar omdat Fraukje achter het stuur zat. Wat heeft die meid een aardige glimlach, ook zij kon een lampenset in ontvangst nemen. 

De 3e prijs ging naar Rob Katsma, lidnummer 188 met een prachtig sound, onder de kap van zijn TJ dan toch. Een waardebon 100 euries werd zijn buit. 

Al met al een goede plek om onze sponsoren, B & S Autoparts, JSB Service, Bestop Inc. en Jeep®Kien Arnhem, die de 1e Dutch Jeep®Camp mede mogelijk hebben gemaakt, te bedanken: Jan, Jelle en Willem & Willem geweldig, laten we het gewoon nog eens doen!

Het mooiste aan een Concours d’Elegance is natuurlijk de emotie, want als je echt objectief zou kunnen kiezen dat zou je gekozen hebben voor Six-Pack, de enige 3-asser in Europa, want dat is gewoon meer Jeep en hoe meer hoe beter. 

Een prachtige avond die menigeen niet wilde of kon afsluiten, kortom een prachtig Jeep®Feest. 

Zondag 12 september 2004 

Het feest begon opnieuw, met dien verstande dat degene die zaterdag de Jeep®Trial hadden verreden nu op zondag de Jeep®Tour kon rijden en andersom.AppleMark?

Uiteraard werden er geen verplichtingen opgelegd en konden een aantal opnieuw het outdoorterrein induiken, hetgeen door sommige wel heel letterlijk werd opgevat   

Tijdens het gehele evenement kon het publiek kennis maken met het terreinrijden, waarvoor door Jeep®Kien Arnhem, een Grand Cherokee, een Cherokee en een Wrangler werden ingezet.  

Dat zich daarbij ook enige bijzonder jeugdigeJeep®Kids hebben aangemeld, is buitengewoon veelbelovend voor de toekomst. 

Het gehele evenement werd gekenmerkt door een ontspannen en gemoedelijke sfeer, waarbij door iedereen volop werd genoten van het zonnige weer, met geen dank aan het KNMI, het uitdagende terrein en de prachtige “Baksteen-Route”. 

Mijn dank gaat uit naar alle medewerkers, waarvan een aantal tijdens Dutch Jeep®Camp echt hun roeping hebben gevonden en ik hoop dat ik in al mijn botheid niet teveel gevoelens heb gekwetst. 

Dat dit heeft plaatsgevonden ben ik mij pijnlijk bewust, dat echter enkelen zo ver zijn gegaan dat zij tijdens het evenement al een voordracht hebben gedaan voor een nieuwe “roerganger” heeft mij onaangenaam verrast en heeft mij doen besluiten mijn gedragingen eens goed nader te (laten) bezien.    AppleMark?Ondertussen heb wij wel begrepen dat het evenement voor herhaling vatbaar is en zowel Maria, Hendrik als ik waren echt geweldig verrast door het enorme aantal positieve reacties.
Zowel van vriend als van bijna vrienden en daar doen we het toch voor!!!!!!! 

De voorbereidingen voor een
2e Dutch Jeep®Camp,
te houden in het weekend van 9, 10 en 11 september 2005 zijn dan ook al opgestart.  

Ruud en Maria